Ontslagvergoeding wordt ook wel transitievergoeding genoemd. Hierbij is het van groot belang dat het initiatief voor ontslag vanuit de werkgever komt. Het is niet van belang of uw contract tijdelijk of vast is. Ongeacht de soort contract dat u heeft, heeft u recht op een vergoeding.
In het geval van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van uw werkgever kunt u ook recht hebben op een transitievergoeding als u zelf opstapt. In dit geval kan de kantonrechter een aanvullende vergoeding toekennen bovenop de normale ontslagvergoeding.
De hoogte van uw ontslagvergoeding kan drastisch afwijken en van honderden euro’s tot duizenden oplopen. Dit is volledig afhankelijk van de duur van uw dienstverband en uw maandsalaris. Per 1 januari 2024 is het maximum vastgesteld om €94.000,- tenzij uw jaarsalaris hoger ligt. In dat geval is het maximaal één bruto jaarsalaris.
De transitievergoeding wordt meestal in een vaststellingsovereenkomst vastgelegd.
Ja, dit is mogelijk. Echter, dit mag niet zomaar. Tijdens de eerste 2 jaar ziekte mag een werkgever je niet ontslaan tenzij u uw werknemers-verplichtingen niet nakomt tijdens uw ziekteperiode. Wél kan een werkgever uitzonderlijk om een ontslagvergunning vragen bij UWV.
Dit kan alleen als:
U kunt een bezwaar brief opstellen. Is er nog geen ontslag gegeven, maar loopt de relatie niet meer lekker tussen uw werkgever en u, dan kunt u altijd vragen om een outplacementtraject. Dit bespaart de werkgever transitievergoeding en bespaart een tijd zonder inkomsten en zelfstandig zoeken naar nieuwe baanmogelijkheden.
Ja, u heeft recht op een WW uitkering na ontslag indien u voldoet aan de voorwaarden zoals aangegeven op de webpagina van Rijksoverheid.
Voor meer informatie zie de Rijksoverheid website
Tijdens een zwangerschap, het bevallingsverlof en de eerste 6 weken daarna mag een werknemer niet ontslagen worden. In geval van arbeidsongeschiktheid door zwangerschap: Ook in de eerste 6 weken na arbeidsongeschiktheid door een zwangerschap of bevalling mag een werknemer niet ontslagen worden. Een werknemer mag ook niet ontslagen worden doordat hij ouderschapsverlof wilt opnemen. Dit is geen geldige reden voor ontslag.
Dit is volledig afhankelijk van het in de CAO opgenomen waarden en door de regering besloten minimale opzegtermijn aan de hand van uw dienstjaren. Zie de tabel hier onder voor een overzicht.
Klaar voor een verandering? Laat ons in slechts 15 minuten tonen hoe we je kunnen helpen. Bel ons direct of boek gemakkelijk een afspraak via Teams voor een vrijblijvend gesprek. Jouw toekomst begint vandaag!